Home / 1% Anthony / 1%Anthony:平台特色單位買唔買得過?

1%Anthony:平台特色單位買唔買得過?

Anthony Sir你好,最近有代理介紹我買一個平台特色單位,但個個朋友都話唔好,又話多垃圾,又話有空中飛人,但係我見你成日都有買呢類特色單位投資,你唔驚咩?點解嘅?

1% Anthony

1%投資課程總監,2009首創地產投資課程,與同學們大舉出擊,住宅、商鋪、工廈、大陸市場,以穩健投資策略,協助無數年青人成功上車,無數小業主財務自由。

回覆讀者來信

問:怕唔怕上面好多垃圾掉落嚟?

答:很奇怪的現象,根據過往經驗,平台裝修越靚,垃圾越少!

首先,垃圾是一定有的啦!總會有人沒有公德心的,但並不是想像中那麼多。兒時確實見過有人隨手掉垃圾出窗,但經過長年累月的公民教育,大家都知道高空擲物是刑事罪行,情況已經大大改善。當然亦要視乎你的鄰居質素,例如一些舊區、舊樓、人口密度高,情況可能會差些少,要有心理準備,每星期都要打掃一下。同時,如果發現突然垃圾多了,可能是因為大新的鄰居搬入,建議盡快向管理處或物業管理公司投訴,最好有相片或影片做證據,正常情況下,管理處很快就會出通告,張貼在當眼地方,如大堂、電梯等,有一定的阻嚇作用,情況會即時改善。至於為何裝修越靚,垃圾會越少呢?筆者沒有考究,可能因為如果似垃圾崗,就會吸引其他人掉垃圾,如果鬼火咁靚,即是有人住有人用,唔好意思掉垃圾吧!

 

問:怕唔怕有人跳樓,咁啱跳落嚟變咗凶宅?

答:嚇鬼咩?當然這個風險是有的,但機會有多高呢?事實上香港凶宅數目並不多,上網搜尋大概只有一萬個紀綠,扣除公屋居屋,只有幾千個,相比全港百多萬個私人住宅單位,幾百個單位先有一個凶宅,仲要咁啱跳樓,咁啱跳中平台,可能萬中無一!當然,曾經發生過類似的悲劇,近年都有,但機會率實在不高。再加上,你的平台有多大?1000呎嗎?如果只有2、300呎,要有人跳,又要跳得中,其實也不容易,中咗只能慨歎唔好彩,但亦毋須杞人憂天。

 

問:怕唔怕保安問題?好易爬入嚟喎!

答:要留意的,但不是想像中那麼不設防。這裡只是平台單位,不是地下,下面還有地舖,有時可能是一層,有時可能是兩、三層,有一高高度,要上到來平台,始終都要經過一番的攀爬,如果相比村屋地下單位,相對比較安全。但由於是低層而且有平台,如果相比同幢物業其他分層單位,確實比較容易可以去到,因此平時出入,鎖好門窗是必要的,擔心的話甚至可以安裝閉路電視。同時,由於平台單位很多時候會跟旁邊的單位相鄰,隔離左右的關係會較相熟,其中有個平台單位,一直以來都是親人自用,平時打邊爐都會叫埋隔離一齊食,不知幾開心,可以跟鄰舍打好關係,互相照應。

 

答:問:怕唔怕去水問題?

無論是天台還是平台,很多時候特色單位都有這種情況,必須要有心理準備,要學習處理漏水、去水等問題。平台單位,漏水相對沒那麼嚴重,因為始終是低層,就算打風落雨,旁邊的高樓大廈都會檔去大部份風雨。至於去水問題,平台始終有機會積水,所以在裝修的時候要留意,地台要有一定的斜度,而且去水道要保持清潔,避免雜物瘀塞。筆者試過有個單位,那次遇上黑雨,租客突然來電說平台水浸,裝修師傅到場一看,原來是因為有些膠袋及垃圾,沖到去水位塞住,清走垃圾之後就沒事了,要有這些常識。

 

既然有上述這些麻煩,為甚麼還要揀平台單位呢?

為甚麼平台單位,會被稱為特色單位,賣貴一截呢?

舊樓的樓價差幅已不算大,新樓連平台特色單位先誇張,即使只是連個1、200呎的不平台,呎價都賣貴3、4成!始終香港生活空間狹小,如果可以在幾百呎的斗室以外,多幾百呎空間,如果再花多點心思佈置,這就是你的後花園,自己享用又好,招呼朋友又好,都是非常罕有難得的,花多點時間精神絕對值得。

Share Button