Home / 1% Anthony / 1% Anthony:上車應該住遠D、住平D?

1% Anthony:上車應該住遠D、住平D?

朋友: 上星期六我同女朋友去咗馬鞍山睇樓。
筆者: 你哋唔係响尖吵咀返工咩?乜搬到咁遠?
朋友: 冇計啦,唔夠Budget,唯有住遠啲,住平啲。
筆者: 住遠啲,唔等如住平啲架喎!
朋友: 係咩?
筆者: 好多新界區熱炒屋苑,仲貴過市區!

1% Anthony

1%投資課程總監,2009首創地產投資課程,與同學們大舉出擊,住宅、商鋪、工廈、大陸市場,以穩健投資策略,協助無數年青人成功上車,無數小業主財務自由。

這是很多年青人的誤解!

很多人都誤以為市區樓一定好貴,年青人財力有限,一定買唔起,應該先從一些比較偏遠的地方著手,樓價會比較便宜,較易上車,儲到錢再換樓,其實是誤解!

誤解一:住遠D,不代表一定平D!

近年政府不斷推出辣招,令到市場嚴重扭曲,尤其是細價樓市場,不少新界區的熱門屋苑,呎價甚至比市區貴!沿馬鐵走走,第一城站的沙田第一城、沙田圍站的河畔花園等,呎價已經衝2萬,即使馬鞍山站的新港城等,呎價動輒1.5、1.6萬。

相反九龍中港鐵沿線,如油麻地、旺角、深水埗、長沙灣等,很多樓齡相若的單位,呎價只是1.5、1.6萬,新界貴過市區?是的!只是市區土地有限,以單幢樓、小屋苑為主,傳媒少報導,少人講,一般人唔識,所以有此誤解。

誤解二:樓價平D,不代表支出少D!

再走遠一點,例如天水圍的嘉湖山莊、屯門的屯門市廣場、粉嶺的花都廣場等,樓價確實比市區便宜,齡相若的物業大約便宜。年青人上車,買樓自住,必須要考慮自己的生活需要,如果你在區內上班當然沒問題,然而很多年青人在市區上班,每天交通費來回多花4、50元,兩小口子花近百元,每個月交通費支出就要2、3千元!如果這錢用作供樓會怎樣?

舉例,以8成按揭,按息2%,供30年計算…

新界單位A賣500萬:月供約1.5萬 + 車費約3千 = 1.8 萬

市區單位B賣550萬:月供約1.7萬 + 車費約1千 = 1.8萬

住落你就會發現,如果計埋交通費,即使樓價平幾十萬,每月支出其實差不多,交通費全數支出,供樓尚且有超過一半是本金呢!

誤解三:交通上的付出,不但是車費!

筆者很多戰友都堅持要住市區,住近上班的地方,一來車費可以慳好多,有些戰友甚至可以走路上班,例如在佐敦上班,就買油麻地自住,幾乎零車費支出!其次是時間、精神、機會,筆者有朋友就是住在新界東北某熱門大屋苑,每天要迫地鐵到尖沙咀上班,別妄想,肯定沒有位坐,來回兩小時,以前他很拼命接Job賺外快,現在連跟客人開會也不願:「返到公司已經得番半條人命,放工仲去開會?即刻返屋企瞓覺啦!」錯過了不少賺錢機會。

所以閣下在揀樓的時候,不要人云亦云,誤以為住遠D、住平D,要因應自己的生活需要做決定,一來樓價市區不一定比較貴,即使貴些少,慳車費、慳時間、慳精神都已經值回票價。

Share Button