Home / 股票投資 / 魏力:通告中尋找「變心」端倪

魏力:通告中尋找「變心」端倪

市況淡薄,不如上學,魏力投資進階課程日前開課,由於只收舊生,故未有公開招募;想參加初階課程的朋友,請繼續留意本欄及小弟fb專頁,有詳情將盡快向各位公佈。

魏力(JasonWong)

擅長以趨勢投資法,發掘爆升潛力股。專欄文章見於《蘋果日報》、《雅虎財經》和《now財經》網站,同時為多個人氣網上財經節目的嘉賓主持,深受觀眾歡迎。為香港證監會持牌人。

進階課程主要教睇通告、拆業績,上課時,魏力劈頭問道:哪位同學目前有登入港交所《披露易》睇通告的習慣?眾人你眼望我眼,無反應。魏力再將「習慣」的定義擴闊,只要「定期」、「間中」有睇的都算,才有幾位點頭示意。由此可見,又長又譖的通告確非一般投資者杯茶,但也正因如此,才顯得睇通告對炒股的重要性。

港人日忙夜忙,樣樣都趕,炒股都係一樣,最緊要快。而將「唯快不破」發揮到極緻的,當然是「齋聽冧把」的散戶:「阿George(經紀),我個friend叫我買9394喎!」「咩嚟㗎?」「唔知呀,是但啦!幫我入2球!」由收風到買入,唔使兩分鐘;由「素未謀面」到成為「命運共同體」,比淥個麵還要快。當然,最後結果也可以來得很快……

至於操作前會停一停、諗一諗的朋友,就是最普遍的「圖表戰士」。肯睇圖當然係好,特別係習慣炒即日、甚至只揸幾分鐘博兩格「茶錢」的炒家,圖表幾乎是唯一的操作依據。而前題,當然是幅圖要睇得啱。

「既然睇圖就得,咁睇通告來做乜?」炒短線首先要夠貼市,但不少人真是太忙,一日五個會、寫三份report,點炒呢?但銀紙放銀行無利息,擺磚頭又太犯本,於是就衍生中長線投資股票的需求。當你打算買隻股票坐一年,你點知佢期間會否忽然「變心」?靠的就是通告。

的確,業績是滯後指標,股價總是走在前面,但識睇業績的話,最起碼你會知道是否值得等「負心漢」浪子回頭,抑或要「好心分手」?這也會從圖表以外,提供多一個角度,讓投資者做一個較合理的決定。

「通告又長又譖,好難明喎!」睇通告固然需要一定的中/英文水平,但以睿富讀者的質素而言,相信只要肯踏出第一步,從自己持有的股份開始,持之以恒去閱讀,有問題上網基本都能查到,花幾個月時間克服「通告很難」這個心魔,炒股分析功力自當大有進步!

借用小弟新書結語的一句作結:你不需要很強才能開始,但你需要開始了才會變得很強!

Share Button