Home / 股票投資 / 魏力:真係博反彈? 先搞清楚三件事

魏力:真係博反彈? 先搞清楚三件事

「阿Sir,個市反彈喎,係咪見底呀?買咩博反彈好呀?」每逢個市升超過兩日,這類問題就有如缺堤之水,湧入小弟的fb inbox。見住殘破不堪的愛股有些少生命跡象,總想衝埋去為佢做心外壓,仲要大叫「加油!頂住呀!」如身處大牛市之中,炒股有激情固然是好事;但處身於熊市反彈之中,要全身而退、或減低傷亡數字,更需要的是理性,多諗幾步,而非一味衝衝衝,掃咗再算。

魏力(JasonWong)

擅長以趨勢投資法,發掘爆升潛力股。專欄文章見於《蘋果日報》、《雅虎財經》和《now財經》網站,同時為多個人氣網上財經節目的嘉賓主持,深受觀眾歡迎。為香港證監會持牌人。

在決定博反彈前,你應該先問自己三件事:

一、你的持倉水平如何?

成手蟹貨?滿手淡倉?抑或吉倉等運到?先講一手蟹點算好,坦白講,如果2月大跌以來,你一路無沽貨,選擇佛系應戰,你應該立即停止這種「自殺式行為」,積極趁彈減貨,而非溝多兩手。多數人以為,溝一溝降低個成本價,會較易返家鄉,但請相信我,到頭來你只會輸更多。何解?請參考小弟新書《4年贏300倍的秘密》。

假如你成手淡倉,證明你大方向睇啱,但短期挾倉難免,要捱一陣。這時你可以博少少正股反彈,抵銷淡倉的損失,感覺良好一點。至於點揀?請睇埋落去。

目前吉倉的話,非常好,證明風險意識幾高,有條件用一小部份的資金去博。持倉水平應該幾多?不用急,一陣會講。

 

二、你會用幾多錢去博?

衝爆個倉?半倉?抑或20%?魏力會揀(最多)20%。「咁平唔買多啲?升番上去高位好和味喎!」幻想與現實,距離總是十萬八千里。一大堆股票從年初高位洗倉狂瀉四、五成,財富大幅蒸發,人心虛怯,加上資金外流、加息週期、經濟戰困擾,你認為三幾個月可以重上高位?用本金20%去博,已經好盡,如果全倉見紅10%,就清倉離場,這樣對閣下整體倉位表現只是2%,可以接受,也是較理性的博法。

 

三、揀邊類股博反彈?

瞌埋眼買指數?越殘越博?抑或博仍在高位的股份「強者越強」?先講第一種,只適合全天候盯實個市的炒家,輪證、期指、期權,任君選擇。萬一你有份工,只能在洗手間check股價,揀正股會好一些。今次適逢業績期,出擊對象可以是股價6月份才開始下瀉、而業績仍不俗的股份。為何是6月份?這代表股價在跌市頭幾個月仍守得住,屬於大戶死守的一批「好股」,加上業績不錯,估值又跌至較吸引水平,較大機會成為挾淡倉、基金補貨的對象,值博率較高。

咁即係邊個板塊?方向已提供,自己做做功課,從圖表、業績發掘吧,力不到不為財呢!

www.facebook.com/2012jason

魏力著作《4年贏300倍的秘密》在各大書店有售,網上訂購
https://goo.gl/nyQHg7

Goolge Play電子書及試閱版同步上架
https://goo.gl/26iMXZ

Share Button