Home / 股票投資 / 魏力:「殺人」的炒股正能量

魏力:「殺人」的炒股正能量

(魏力:本文屬家長指引類別,內容可能會衝擊各位一直以來的「核心價值」,敬請留意。)從細到大,無論父母、老師、流行曲,以至廣告,都在重複又重複教我們一件事:做人要樂觀,要正能量。「打波先嚟落雨」唔緊要,因為第二日都會好天;事業失敗唔緊要,因為「辦法總比困難多」;失戀亦唔緊要,因為「生命滿希望」,真愛在轉角呢!咁炒股坐艇呢?又係咪「懷着樂觀總有轉機」?

魏力(JasonWong)

擅長以趨勢投資法,發掘爆升潛力股。專欄文章見於《蘋果日報》、《雅虎財經》和《now財經》網站,同時為多個人氣網上財經節目的嘉賓主持,深受觀眾歡迎。為香港證監會持牌人。

阿Sir,乜你未聽過「機會是跌出來」咩?股神都教我地,別人恐慌時要貪婪呀!以上兩個炒股思維,魏力是絕對同意的,但問題是「幾時用」和「點樣用」?正如識用砒霜可以治病,亂用就是毒藥了。

事實上,全球投資者中,絕大部份都是樂觀、靠升市賺錢的(long-biased),遇上熊市就麻煩了,股市十日跌七日,以為股價夠殘,撈底博反彈?轉眼就一褲都係蟹。以為「股王」可以穿越牛熊,有買貴無買錯?十年後去睇,可能係,但人生又有幾多個十年?更重要的問題是:你能夠捱過這十年嗎?

面對金錢,人性是脆弱的–即使是最樂觀的人。

今年3月,騰訊(700) 由475跌到400蚊,高位跌15%,當時魏力親眼目睹散戶在400蚊用樂觀的心,築起一道又一道的「血肉長城」,死守港股的核心價值(當時恒指常被稱為「騰指」)。上個月,騰訊跌到落300蚊,但「死士」已不復見,300蚊大關話穿就穿。你可能會疑惑:為何400蚊咁多人肯撈,落到300蚊反而唔敢出手呢?平咗25%喎!很大機會,樂觀的人已開始在質疑自己了。

炒股最「蝦人」的地方,是樣樣事情都講timing,樂觀又好、悲觀也好,啱方向但錯timing,一樣會被市場欺凌。開頭捱兩拳仲頂得住,但對家之後拎把刀出嚟同你放血,血肉之軀,請問你捱得幾多刀?賬面輸錢已經夠痛,更傷的是,你開始質疑、唔再相信自己,信心逐日磨蝕,直至消失殆盡。再過一段時間,恐懼會完全佔據你的思維,輸了7成、8成後,你只想盡快獲得解脫,拎起電話,不問價「斬立決」!從前拍心口話「有買貴無買錯」,依家就驚到「有斬錯無放過」,而不幸的是,通常這時就是股價的底部……

魏力要再次強調,樂觀對炒股非常重要,但無限膨脹的正能量,卻是炒股的大忌,特別是連贏幾鋪、覺得自己手風大順之時,很容易會忽視了風險。要防止引火自焚、樂極生悲,適當的悲觀/負能量是必須的,而在股票執行上,就是嚴守止蝕。

誰說正能量不會殺人?

 

Share Button