Home / 富足理財 / 曾智華:談年金 – 瞓身買年金

曾智華:談年金 – 瞓身買年金

早前,有一關於年金計劃的分析,在WhatsApp群組間轟炸式傳開,結論是:買唔過,因為乃是一個「蝦老人家」的計劃。各人有各人的盤算,無絕對啱或錯。所以,凡人問我的意見,一律唔答,只好留在此「自言自語」。

曾智華

資深傳媒人、香港最受歡迎電台節目主持及監製(1987至2014)、前香港電台節目發展總監。2014年退休、重獲自由,立即開始人生精彩下半場。

坦白,年金初推出我好無癮,因當時還有幾個月才夠六十五歲,無法飲得頭啖湯。對年金,小弟的看法是,上限太少,最好去到起碼二千萬!這樣,小弟就可將擁有的單位作逆按揭,去盡,買二千萬年金。如此,每月就有$116,000生活費直至百年歸老,諗諗已開心死,不單又充實又安全,兼且,咁多錢,一定使唔晒,除可不停請朋友歡聚外,更可每月留下五六萬元再作投資考眼光。

香港地,投資工具極多,但唯一能製造出富翁的,只有死揸物業一個途徑。並非當事人特別醒特別叻,只因受惠高地價政策矣。

至於其他投資方式,包括外幣、股票、期貨、炒金炒銀、虛擬貨幣、衍生產品、保險年金、各式基金、Accumulator ⋯⋯,唔好自己呃自己嘞!有幾多樣可以替你長期先保本後年年跑贏通脹呢?嗱,話明長期呀!

更甚,希望透過以上投資方式發達?一千個之中有無一個呢?無謂發白日夢嘞,尤其打工仔,唔該踏踏實實以勞力腦力換取應得報酬啦。若能(如今不能,因限注太細),我必會瞓落年金,因為:

(一)從來政府放出來的,無論是上市公司(地鐵、領展、港交所)或iBond、銀色債券,皆派錢之作。後者揸咗睡得安心,前者,若由上市開始長揸唔放,至今已有起碼廿倍回報(小弟親身體驗,無人可以話唔係!)。政府推年金,正是為「唔識投資者」(有幾多個識吖!)提供安全穩定收益,以免「棺材本」手多多無咗。

(二)退休人士,最重要內心安寧。若不需要左度右度已每月有肯定收入,對心理平衡有幫助。

(三)大家可問任何醫學界人士,個個都話你知,人愈來愈難死。為免晚年生活坎坷,若我能先盡買年金而一世每月有十萬生活費,咁就瞓着都笑醒啦!

=========================
曾智華《有盈退休》
天窗網店購買>>http://bit.ly/2VL4fAf
Google電子書>>http://bit.ly/30IYRBJ

Share Button